Jongeren kiezen

Home > Tdiel heeft gekozen > Jongeren kiezen

Jongeren kiezen

Deze informatie is niet meer actueel bijgehouden.

Ben jij 18 jaar en ouder en mag je voor de eerste keer gaan stemmen? Gefeliciteerd! 

Heb je al een idee op wie je gaat stemmen? Twijfel je misschien nog? We helpen je graag een beetje op weg.

Stemmen is een belangrijk recht, omdat je daarmee mensen kiest die jouw belangen vertegenwoordigen. Dat kan gaan om goede fietspaden, maar ook om plekken waar je kunt uitgaan, of om geschikte woningen voor jongeren. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden.

Wil je alles weten over gemeenteraadsverkiezingen? Lees dan de verkiezingskrant., die speciaal voor jou is gemaakt.

Zit jij in Burgum op Singelland of Liudger?
Dan ben je vast benieuwd naar het volgende

Om jongeren te vertellen over politiek en gemeenteraadsverkiezingen, kwamen kortgeleden kandidaat-raadsleden naar osg Singelland. In drie klassen 3 gingen ze in gesprek met de leerlingen. De kandidaat-raadsleden vertelden waarom ze graag in de gemeenteraad willen en waarom ze gekozen hebben voor 'hun' partij. En: ze vonden het geweldig om op Singelland te zijn! We hopen natuurlijk dat jullie er ook van genoten hebben en nu iets meer weten over de gemeentepolitiek.

Ook zijn verschillende kandidaat-raadsleden door leerlingen van Singelland en Liudger ge├»nterviewd. De filmpjes die daar van zijn gemaakt vind je hier:  

Schaduwverkiezingen

Op 15 maart waren de schaduwverkiezingen op Singelland en Liudger. Alle leerlingen konden in de pauze stemmen in echte stemhokjes met rood potlood. Het stembiljet mocht daarna ook in een echte stembus worden gedaan. Bij de schaduwverkiezingen vormden kandidaat-raadsleden het stembureau. Ook burgemeester Jeroen Gebben was er. Op 21 maart wordt de uitslag van deze verkiezingen bekend gemaakt!

Praktische zaken bij de gemeenteraadsverkiezingen

Hoe werkt het in het stembureau? Wat, als je niet zelf kunt gaan stemmen? Wat moet je meenemen op 21 maart? Op wie kun je stemmen? Waar kan ik de StemWijzer invullen? Je leest het allemaal op deze website. Tdiel kiest: jij doet toch mee?! 
En wat de StemWijzer betreft: die is dit jaar op Valentijnsdag gepubliceerd. Vind jij op 21 maart ook jouw Valentijn?

Wist jij trouwens dat het op 21 maart een gezellige drukte gaat worden bij Havotop? Daar is namelijk een officieel stembureau. Het is open van 07.30 tot 21.00 uur. Stemgerechtigden uit de andere dorpen in Tytsjerksteradiel mogen daar ook stemmen. Stel nou: jij bent leerling van Havotop en je mag stemmen: maak het jezelf gemakkelijk en doe dat op school!

Als het stembureau halverwege de avond officieel gesloten is, worden de stembiljetten ook in de school geteld. Iedereen mag aanwezig zijn bij het tellen. Dus als je zin hebt of je wilt weten hoe alles in zijn werk gaat? Kom naar Havotop.