Kollum fan de ried fan Brigitta Scheepsma (GrienLinks)

Home > Kollum fan de ried > Kollum fan de ried fan Brigitta Scheepsma (GrienLinks)

Kollum fan de ried fan Brigitta Scheepsma (GrienLinks)

Uit de bubbel!

Mensen leven vaak  in een kring van gelijkgestemden. Dokters gaan met dokters om, en als je bij voorbeeld op GroenLinks gestemd hebt,  lijkt het wel alsof iedereen daarop gestemd heeft. De realiteit is anders.  Het is moeilijk om je voor te stellen dat anderen de wereld totaal anders zien en beleven. We leven -zeg maar-   in onze eigen bubbel.  

Ik heb de afgelopen weken veel politici voorbij zien komen die met  blind optimisme en een korte termijn visie hun standpunten naar voren brachten.  Zonder echt naar elkaar te luisteren. Het lijkt te gaan om het gelijk en het bedienen van gelijkgestemden. Alweer die bubbel.

Bij politiek echter  gaat het in de eerste plaats om vertrouwen, en veel mensen zijn het vertrouwen in de gevestigde orde en de traditionele politieke partijen verloren. Dat  lees ik terug in de verkiezingsuitslag. Er is een groeiende groep mensen die onzeker is,  die ‘populistisch’ stemt.  Daarnaast stemden veel mensen behoudend.

Maar wie heeft er nu eigenlijk de verkiezingen gewonnen?

Om echt te kunnen winnen zouden we allemaal uit onze eigen bubbel kunnen stappen. Dat moet toch niet al te moeilijk zijn. Een zeepbel spat makkelijk uit elkaar. En laten we ons vooral ook realiseren dat Facebook en Google ervoor zorgen dat alleen nog maar onze eigen smaak voorbijkomt. Ons eigen bubbel wordt daarmee alleen maar bevestigd.

Zoals Joris Luyendijk zegt in Kunnen we praten?:  Iedereen wint als we uit onze eigen bubbel breken. Dan kan het echte praten met elkaar beginnen.

Brigitta Scheepsma, GrienLinks

wascheepsma@t-diel-info.nl