Kollum fan de ried fan Ellen Bruins Slot-Janmaat (PvdA)

Home > Kollum fan de ried > Kollum fan de ried fan Ellen Bruins Slot-Janmaat (PvdA)

Kollum fan de ried fan Ellen Bruins Slot-Janmaat (PvdA)

De raadsleden van Tytsjerksteradiel schrijven bij toerbeurt een column over een onderwerp dat hen aanspreekt. We plaatsen de teksten hier. Wilt u reageren: graag!

Koopzondag    

In de 10 jaar dat ik raadslid ben is er geen onderwerp geweest dat zoveel emotie oproept als de koopzondag. Dat werd bij de behandeling in de raad op donderdag 26 mei weer eens duidelijk.

Waarom roept dit zoveel emotie op? Het wegvallen van tradities, op zondag naar de kerk en koffie met de familie? Het gezamenlijke rustmoment… Allemaal waarden die ook voor de PvdA belangrijk zijn. We hebben ze afgewogen tegen een andere belangrijke kernwaarde: de vrijheid om zelf te beslissen. Hier botsen principes. Er kwam een verzoek van winkeliers om op zondag open te kunnen. Klanten gaan naar Leeuwarden of kopen op internet. Op zondag is er juist tijd voor hobby’s, wat is het dan handig dat je even naar het tuincentrum of bouwmarkt kunt? In de praktijk gebeurt het al! Op zondag werken, in de horeca, zorg en recreatie hoort het erbij. Ook op zondag komt de thuiszorg mijn buurman uit bed helpen! Deze mensen zijn op een ander moment vrij. Hebben dan tijd voor sport, familiebezoek, mantelzorg of vrijwilligerswerk.

De afweging van de PvdA is duidelijk: wij  zien het als taak van de gemeente om ondernemers en winkeliers te faciliteren. Voor het verbod zien wij geen goede gronden meer. Door het geheel vrij te geven, kunnen winkeliers in overleg met elkaar komen tot openingstijden die bij hun bedrijfsvorm past. Ook burgers kunnen kiezen of ze gaan shopppen, of de zondagsrust in ere houden. Hoe een ieder invulling geeft aan deze nieuwe vrijheid is aan henzelf!
 

Ellen Bruins Slot
ebruinsslot@t-diel-info.nl


8 juni 2016