De gemeenteraad bestaat uit inwoners van Tytsjerksteradiel. Ze zijn lid van een politieke partij. Eén keer per vier jaar kiezen inwoners wie er in de gemeenteraad komt. In onze gemeente bestaat de raad uit 23 leden van 7 verschillende partijen.
De gemeenteraad bepaalt op hoofdlijnen wat er nodig is in de gemeente en hoe het budget wordt verdeeld. Het college van burgemeester en wethouders voert uit wat er moet gebeuren. De gemeenteraad controleert vervolgens ook of dit goed gebeurt.
De raad doorloopt bij elk onderwerp meestal drie fasen.
Als eerste lezen raadsleden zich in en luisteren ze bijvoorbeeld naar een presentatie van een ambtenaar om zich zo goed mogelijk een beeld te vormen van een bepaald onderwerp. Dit gebeurt onder andere tijdens het Iepen Poadium op het gemeentehuis.
De volgende stap is de gemeenteraadsvergadering. Die vergadering is opgedeeld in twee delen: It Debat en it Beslút.
In it debat gaan de fracties met elkaar in discussie over het onderwerp. Ze proberen elkaar te overtuigen van hun standpunten..
In it beslút wordt de beslissing genomen.. De raadsleden stemmen dan over evt. moties en amendementen en over het raadsvoorstel.
De gemeenteraad heeft drie rollen: kaderstellen, controleren en het vertegenwoordigen van inwoners. Voor het uitvoeren van deze rollen heeft een raadslid verschillende (wettelijke) instrumenten tot zijn beschikking. Hieronder geven we een overzicht van de wettelijke instrumenten:
- Budgetrecht
- Indienen van moties
- Indienen van amendementen
- Initiatiefrecht
- Recht van interpellatie
- Vragenrecht
- Inlichtingenplicht van het college
- Recht van onderzoek
Voor meer informatie over deze instrumenten kijk op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten:
https://vng.nl/raadgevers/het-raadslidmaatschap/rollen-en-instrumenten-van-het-raadslid
Ja, dat kunt u gedeeltelijk zelf doen. Informatie over de periode 10 november 2005 tot en met 2018 vindt u in ons digitale archief.
- Voor beeld- en geluid van deze raadsvergaderingen gaat u naar de volgende link: https://channel.royalcast.com/tytsjerksteradiel/#!/archived
- Voor de achterliggende stukken van deze raadsvergaderingen gaat u naar de volgende link: https://t-diel.presurf.nl/public/20170922094700/http://www.raad.t-diel.nl
Zoekt u gegevens van vóór 10 november 2005? Neem dan contact op met de raadsgriffie.
De raadsgriffie ondersteunt en adviseert de gemeenteraadsleden. Ook bewaakt zij de kwaliteit van de besluiten en het besluitvormingsproces. De raadsgriffie organiseert voor de raad de activiteiten in de samenleving van Tytsjerksteradiel en bevordert de communicatie tussen de raad en de Mienskip. Als u iets wilt weten over de raad kunt u contact opnemen met de raadsgriffie. De contactgegevens vindt u op deze website.
De gemeenteraad vergadert meestal twee keer per maand op de donderdag.
De exacte data voor de vergaderingen vindt u terug via de 'kalender' op deze website. Tenzij anders vermeld, beginnen de vergaderingen om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Raadhuisweg 7 in Burgum.
Een ieder is hierbij van harte welkom! Ga voor het live volgen van de vergaderingen en de agenda's en de stukken naar ‘vergaderingen’ op deze website.
Nee, u kunt wel inspreken, maar de inspraak vindt plaats tijdens het Iepen Poadium, een week voor de raadsvergadering.
Als u gebruik wilt maken van het spreekrecht, dan kunt u zich uiterlijk op de dag van het Iepen Poadium aanmelden bij de raadsgriffie onder vermelding van het onderwerp, uw naam en telefoonnummer.
U kunt inspreken over één van de onderwerpen van de raadsagenda, maar het is ook mogelijk om in te spreken op onderwerken die niet op de raadsagenda staan
Met ingang van de raadsvergadering van 21 september 2023 worden de Iepen Poadia en raadsvergaderingen achteraf ondertiteld. Dit betekent dat de dag na de vergadering de ondertiteling zichtbaar is. U kunt de ondertiteling aanzetten door in de uitzending te klikken op 'CC', links onder in beeld. Disclaimer: de ondertiteling werkt nog niet optimaal, hier wordt de komende tijd aan gewerkt.
Wat kan ik doen als ik een plan of voorstel heb?
Alles begint vaak met een idee of een voorstel. Dit kan van alles zijn: een speeltuin bij u in de straat, een idee voor een evenement of een suggestie om iets in de gemeente te verbeteren. Heeft u een idee?
- Bel of mail een raadslid
- Stuur een brief aan de gemeenteraad
- Of werk uw idee uit tot een plan: een burgerinitiatief
Voor meer informatie hierover kunt u ook altijd bellen of mailen met de griffie
Dat kan! Kijk voor meer informatie, stappenplan en spelregels: Burgerinitiatief Tytsjerksteradiel Voor vragen over burgerinitiatieven kunt u contact opnemen met de griffie, de coördinator burgerinitiatieven en kijken op de website