Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

RAAD IEPEN POADIUM (RAADZAAL)

Programmabegroting en belastingverordeningen

donderdag 24 oktober 2024

17:00 - 18:16
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
P.J.A. van de Hoef
Toelichting

Dit Iepen Poadium is ter voorbereiding op de begrotingsbehandeling van 7 november. De raadsleden kunnen vragen stellen over de begroting.

Agendapunten

  1. 1
    Iepening en meidielings - 17:00
  2. 2
    Fêststellen wurklist - 17:02
  3. 3

    Tijdens het Iepen Poadium kan worden ingesproken door burgers, bedrijven en overige organisaties. Insprekers kunnen zich melden via griffie@t-diel.nl.
    Het uitgangspunt is vijf minuten spreektijd voor iedere spreker, tenzij anders is afgesproken.


    De insprekers worden hieronder vermeld:

    • Dhr. S. Soet spreekt in namens Tennis- en padelvereniging De Leechkamp over hun projectplan voor de overkapping van drie nieuwe padelbanen (niet geagendeerd onderwerp).
    • Dhr. H. de Boer spreekt in namens Stichting ter bevordering van de Watersport in de Trynwâlden e.o. over het plan van de stichting om de 'oude loswal' en de trailerhelling in Gytsjerk te herstellen (niet geagendeerd onderwerp).
    • Dhr. O. Visser spreekt in namens De Suderfinne over hun plan van aanpak herbouw en verduurzaming van De Suderfinne (niet geagendeerd onderwerp).
  4. 4

    Over het raadsvoorstel:
    De programmabegroting 2025-2028 is gebaseerd op de vermelde kaders en uitgangspunten van de kaderbrief 2025-2028 en raakt al het beleid en projecten van de gemeente. De programmabegroting van de gemeente bevat naast zijn eigen budgetten ook de bijdrage aan de BVO-ICT die in samenwerking met de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel wordt gevoerd. De overige budgetten van de werkmaatschappij 8KTD zijn op basis van de ontvlechting teruggebracht naar de beide gemeenten.
    Het college komt met een meerjarenbegroting met een positief saldo voor het jaar 2025 en een negatief saldo voor de jaren 2026 t/m 2028.
    Het is de derde begroting van deze raadsperiode.


    Behandelwijze:
    Dit onderwerp staat besluitvormend op de raadsagenda van 7 november 2024. Tijdens het Iepen Poadium is er gelegenheid voor het stellen van vragen en wordt bepaald of het voorliggende stuk gereed is voor de volgende fase in het besluitvormingsproces.


    Statusbepaling:

    • Kan het stuk door naar de besluitvormende fase?
    • Is het stuk een bespreek- of hamerstuk?
    • Is het stuk niet gereed voor de volgende fase:
      0 Gemotiveerd retour, er komt een gewijzigd stuk naar raad
      0 Meer informatie nodig van college/mienskip/instanties
      0 Daarvoor een werkvorm inzetten
  5. 5

    Over het raadsvoorstel:
    De lokale heffingen zijn geregeld in de belastingverordeningen en bijbehorende tarieventabellen. Als gevolg van nieuw gemeentelijk beleid, ombuigingen, deregulering en wijzigingen in landelijke wetgeving moeten tarieven en verordeningen worden aangepast, vervallen of worden ingevoerd voor het jaar 2025. In hoofdzaak worden de verordeningen overeenkomstig de VNG-modelverordeningen gebruikt.
    Als er naar aanleiding van de behandeling en vaststelling van de programmabegroting 2025-2028 wijzigingen in de belastingen, heffingen of tarieven uit voortvloeien, betekent dit dat deze wijzigingen bij besluit eveneens worden meegenomen in de verordeningen waarop dit van toepassing is.


    Behandelwijze:
    Dit onderwerp staat besluitvormend op de raadsagenda van 7 november 2024. Tijdens het Iepen Poadium wordt bepaald of het voorliggende stuk gereed is voor de volgende fase in het besluitvormingsproces.


    Statusbepaling:

    • Kan het stuk door naar de besluitvormende fase?
    • Is het stuk een bespreek- of hamerstuk?
    • Is het stuk niet gereed voor de volgende fase:
      0 Gemotiveerd retour, er komt een gewijzigd stuk naar raad
      0 Meer informatie nodig van college/mienskip/instanties
      0 Daarvoor een werkvorm inzetten
  6. 6
    Sluting - 18:14